Site İçi SEO Nedir? Site İçi SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

10 minutes, 24 seconds Read

 

Sayfa İçi SEO Nedir? Sayfa İçi Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Nedir?

Sayfa içi SEO ve site içi SEO aynı şeydir. Site içi optimizasyon çalışması, web sitelerini optimize etmek için çok önemlidir. Bir sitenin site içi kısmı yaklaşık %35’tir. Site içi SEO için 90-100 kurala uyarsanız Google sizi ödüllendirir. Site içi seo için bir rehber oluşturduk.

Yerinde Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) nedir?

Site içi seo, bir sitenin Google’a göre optimize edilmesi sürecidir. Site içi seo, bir web sitesinin google’a uygun olarak optimize edilmesi sürecidir.

Site içi SEO %35 oranında sorumludur. Siteniz içerisinde alacağınız aksiyonlar sayesinde kullanıcı dostu bir web sitesi oluşturabilecek ve dönüşümleri artırabileceksiniz. Her web sitesi sahibi site içi arama motoru optimizasyonu yapmalıdır.

Site seo çalışması 3 adıma ayrılır.

  • Site için Seo Analizi
  • Site SEO ayarları
  • Sitenizi Kullanıcılar için Optimize Etme

Yerinde Arama Motoru Optimizasyonu Nasıl Çalışır?

Site içi SEO kılavuzu birden fazla adıma ayrılmıştır. Site içi SEO yönergelerini doğru bir şekilde takip ederseniz, web siteniz daha üst sıralarda yer alacak ve daha yüksek bir dönüşüm oranına sahip olacaktır.

1. Sayfa Başlıkları

SEO yaparken, sayfa başlığı optimize edilmesi gereken ilk şeydir. Site içi çalışmalar yapılırken sayfa başlıkları genellikle ihmal edilir. Bunları aşağıdaki gibi optimize etmelisiniz.

  • Anahtar kelime başlıkta yer almalıdır. Anahtar kelime başlığın soluna yakın bir yerde görünmelidir
  • Anahtar kelimeler ve kısa başlıklar kullanın.
  • Anahtar kelimeler sitenize trafik çekmek için önemlidir.

2. Makale Başlıkları

Web sitenizi ziyaret edenler veya arama motorları aracılığıyla okuyanlar, harekete geçirici mesajlar içeren başlıklar seçin. Site içi SEO yaparken makale başlıkları için kullanılması gereken belirli kriterler vardır. Başlıklar, içeriğinizin kullanıcılar tarafından fark edilmesini ve trafik oluşturmasını sağlayacaktır.

Makale Başlık Kriterleri

  1. Sayfa başına yalnızca bir H1 etiketi kullanılmalıdır.
  2. İçeriğinizi tanımlayan anahtar kelimeler makalenizin başlığında yer almalıdır.
  3. İnsanları tıklamaya teşvik etmek için makalelerinizin başlığına bir eylem çağrısı eklemelisiniz.
  4. Kafa karıştırıcı kelimeler kullanmaktan kaçının ve anahtar kelimelerle özgün bir başlık oluşturun.

3. Konu satırı ne olmalıdır?

Sitenizin içeriği konu başlıklarından büyük ölçüde etkilenir. Konu başlıkları heading veya tag olarak adlandırılır, bu başlıklar h1-h2-h3-h4-h5-h6 şeklinde sıralanır. Konu başlıkları sayılarına göre başlıklar ve alt başlıklara ayrılır. Başlığa bir şablon eklerseniz ziyaretçiler istedikleri başlığı seçerek web sitenizde kolayca gezinebilirler.

İçerik hiyerarşisinin avantajları nelerdir? İçerik yapınızın kullanıcılar için kullanımının kolay olmasını sağlayabilirsiniz. Google içeriğinizin yapısıyla ilgilenir.

Konu Başlıkları: Kriterler

Web sitemizin konu başlıkları SEO için önemli kriterlerdir. SEO sırasında bu başlıkları doğru şekilde kullanırsanız web sitenizin ziyaretçi sayısını artırabilirsiniz.

  • Her sayfada sadece h1 başlığı kullanılmalıdır.
  • Anahtar kelimeler başlıkta yer almalıdır.
  • Web siteniz html yapısı ile tasarlanmış ise www yapısına uygun başlıklar yazılmalıdır Örnek: <h1> … </h1>
  • Bir sayfada yalnızca bir h1 etiketi olabilir. Üç h2 etiketi. Dört h3 etiketi. Ve altı h5 ve h6 işareti.
  • Başlık etiketleri farklı biçimlendirilmelidir. Etiketler için farklı boyutlar kullanmalısınız.
  • Başlık etiketleri en iyi şekilde hiyerarşik bir formatta kullanılır. H6 seviyesine geçmeden ve kendi alt başlıklarınızı tasarlamadan önce h1 ile başlamalısınız.
  • Başlık etiketi, içeriği tanıtan bir metin içermelidir. Konu ile ilgili olmalıdır.
  • Başlık etiketleri listeleme sırasına göre kullanılmalıdır. Bu hiyerarşik bir yapı oluşturacaktır.

4. Meta Açıklama Nasıl Olmalı?

Birçok site, içeriklerini analiz ederken meta bölümünü göz ardı eder. Meta bir açıklamadır. Metalar web sitemizin içeriğini arama motorlarına iletmek için kullanılır. SEO yaparken meta açıklamasını kullanırsak sitemiz arama motorlarında üst sıralarda yer alacaktır. Arama yapanlar doğru meta açıklamasını kullandıklarında en iyi içeriği alırlar. SEO çok fazla meta açıklama kullanır. Meta bölümünü anahtar kelimelerle aşırı yüklemek yaygın bir hatadır.

Meta Açıklama Kriterleri

  • Açıklama 110 karakterden uzun olmamalıdır.
  • Meta açıklamada anahtar kelimenizden 1-2 kez bahsedilmelidir.
  • Meta açıklama her zaman düzenli bir şekilde yazılmalıdır.
  • Meta açıklamalar mümkün olduğunca az bağlaç içermelidir.
  • Meta açıklama ile web sitenizin içeriği benzer olmalıdır.
  • Meta açıklama sayfa içeriğini açıklayıcı nitelikte olmalıdır.

5. Site Hızı

Kullanıcılara en iyi sayfa deneyimini sunmanın en iyi yolu hızlı web sitelerine sahip olmaktır. SEO üzerinde çalışırken site hızını ihmal etmemek önemlidir. Üç saniyeden daha yavaş yüklenen siteleri ziyaret eden kullanıcılar, site tam olarak açılmadan siteyi terk edecektir. Yavaş bir web sitesi kullanıcıları çekmeyecektir. SEO büyük ölçüde site hızına bağlıdır. Kullanıcılar kadar Google da site hızını önemli görür. Google, hızlı yüklenen web sitelerine daha yüksek bir sıralama verir.

Site Hız Ölçüm Aracı

  • Google Sayfa Hızı
  • GT Matrix

6. Mobil Uyumluluk

Google, mobil uyumluluğun bir sıralama faktörü olacağını açıkça belirtti. Site içi SEO yaparken her zaman mobil uyumluluğu test etmeliyiz. Mobil uyumlu siteler kullanıcılara en iyi kullanıcı deneyimini sunar ve google sıralamanızı iyileştirir.

Mobil Cihazlarla Uyumluluk için WordPress Eklentileri

  • WP Mobil Dedektör
  • WordPress Mobil Paket 2.0
  • WP Mobil Sürüm
  • JetPack
  • AMP

7. Site haritaları

Site haritaları web sitelerini taramak için kullanılır. Site haritaları, Google botlarının sitenizi düzgün bir şekilde taramasına yardımcı olabilir. Belirli sayfaları taramak istiyor olabilirsiniz, ancak bunlara herhangi bir bağlantınız olmayabilir. Site haritaları, arama motorunuzun dizinine dahil edilmesini istediğiniz sayfaları eklemenizi sağladığı için SEO’da önemli bir rol oynar.

8. Kanonik

Canonical, web sitenizi kopya içerikten korur. Birçok web sitesi, site içi SEO için bu önemli kriteri göz ardı eder. Bir web sayfasına web sitenizdeki farklı bir URL üzerinden erişebiliyorsanız, Google yinelenen içerik olarak kabul eder. Google, yinelenen içeriğe sahip siteleri cezalandırır. Yinelenen içerikten kaçınmak için Rel=”canonical” kullanın.

9. Ekmek Kırıntıları

Ekmek kırıntıları, ziyaretçilerin web sitenizin neresinde olduğunu bilmenize yardımcı olur. Google, kullanıcı deneyiminizi daha iyi anlamak için bunları kullanabilir. Örneğin; e-ticaret sitelerinde Kadın Giyim > Kadın Ayakkabı > Kadın Bot. Bu şekilde kullanılır.

10. Aşağıdaki içeriklere erişebilirsiniz:

Arama motorları web sitenizin içeriğini optimize etmelidir. Sitenizi optimize ederken özgün içerik ve anahtar kelimeler kullanın. İçeriğiniz orijinal olmalı ve içerik kopyalamaktan kaçınmalısınız. Ayrıca anahtar kelimelerinize bağlantı vermelisiniz. Kullanmanız gereken kelime sayısını belirlemek için rakiplerin içeriklerini karşılaştırın. Özgünlük ve anahtar kelimeler gibi önemli detaylara sahip değilseniz arama motoru sonuçlarına ulaşmanız zordur.

11. Sayfadaki Zaman

Site içi seo çalışmaları, kullanıcıların bir web sitesinde geçirdikleri süreyi dikkate alacaktır. İçeriğiniz akıcı ve özgün bir şekilde yazılmışsa, kullanıcının onu okuma olasılığı daha yüksek olacaktır. Web sitenizde geçirilen süreyi artırmak için, kullanıcıları içeriğinizi okumaya devam etmeye teşvik eden içeriklere iç bağlantılar kullanabilirsiniz. SEO kriterlerine uymak, kullanıcıların sitenizde geçirdiği süreyi artırmanıza yardımcı olabilir.

12. URL Yapısı

İsimler ve url metinleri web sitesinin içeriğini yansıtmalıdır. Url yapısı çok uzun olmamalıdır. Url yapısında anahtar kelime kısa ve öz olmalıdır. İçeriğinizde makalenin başlığına yer verin.

13. Yönlendirme 404

Silinen içeriği sitenize geri eklerseniz ve 404 Hatası alırsanız Google bundan memnun olmayacaktır. 404 hata sayfası bir yeniden yönlendirme ile düzeltilmelidir. 404 hata sayfası kullanıcı için hoş bir deneyim değildir ve Google sıralamanızı etkileyebilir.

14. Zengin Arama Sonuçları

Arama sonuçlarında üst sıralarda yer alabilmek çok önemlidir. Arama sonuçlarında “sıfır nokta” olarak da bilinen zengin arama sonuçlarında sıralanmak, kullanıcıların diğerlerinden önce görünmesini sağlar ve trafiği artırabilir. Sitenizdeki içeriğin zengin sonuçlar için biçimlendirilip biçimlendirilmediğini kontrol edin. burada.

15. Sitede Bağlantı Oluşturma

Sitenizin içeriği ile arama motoru sonuçları arasında sahip olduğu bağlantı sayısının sıralamanızı etkileyebileceğini biliyor musunuz? Google’ın arama botları, sitenize yerleştirdiğiniz bağlantılardan alakalı ve doğru anahtar kelimeler kullanıp kullanmadığınızı anlayabilir. Doğru site içi bağlantı yapısını kullanarak tarama bütçelerini iyileştirebilir ve daha hızlı dizine eklenebilirsiniz.

Site içi SEO’nuzun performansını nasıl ölçebilirsiniz?

Zayıf yönlerini belirlemek için öncelikle web sitenizi analiz etmelisiniz. Site içi araçları kullanırsanız site içi çalışmalarınızdan en iyi şekilde faydalanırsınız. Site içi analiz araçları sitenizin zayıf noktalarını belirlemenize yardımcı olabilir.

Site İçi SEO Analiz Araçları Nedir?

  • Screaming Frog SEO Örümceği
  • Google Arama Konsolu
  • Google Sayfa Hızı
  • Semrush
  • Ahrefs
  • Google Anlytics
  • Derin Sürünme
  • Yoast SEO Editörü (WordPress).
  • Rankh Math SEO (SEO için WordPress editörü).
  • Hepsi SEO’da: SEO için WordPress Editörü
  • WP-Rocket (Önbellek Eklentisi)
  • Google Mobil Testi

Sitede SEO için ana kriterler nelerdir?

Yazımızda kuralları detaylı olarak açıkladık ve açıklamalara yer verdik. Siz de web sitenizi optimize etme çabalarınıza rehberlik etmesi için bu Site İçi SEO Kurallarını kullanabilirsiniz.

  • Orijinal İçerik
  • Hızlı Sayfalar
  • H hiyerarşisine uygun başlıklar
  • Mobil Uyumluluk
  • Doğru Url Yapısı
  • 301 Hatalı Sayfaları Yönlendirme
  • Site Haritası
  • Robot.txt
  • Site Hızı
  • Web siteleri için kaynak kodları
  • Optimize edilmiş sayfalar

WordPress Site İçi Arama Motoru Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

WordPress siteleri için site içi SEO yapmayı kolaylaştıran eklentiler vardır. Bu, WordPress’te SEO için site içi çalışmalar yaparken kullanmanız gereken eklentilerin bir listesidir.

  • Matematik Sıralaması
  • Yoasat Seo
  • Jetpack
  • Yeniden Yönlendirme
  • Kolay İçindekiler Tablosu
  • AMP

Site içi SEO kurulumu

Web sitenizin SEO ayarları aşağıdaki gibi görünmelidir.

  • Web sitenizde çok fazla yer kaplayan öğeleri kaldırın.
  • Başlıklarınızın doğru sırada olduğundan emin olun.
  • Sitenizin yüklenme hızını yavaşlatan öğeleri kaldırın.
  • Anahtar kelime tabanlı bir yapı kullanarak URL yapısını oluşturun.
  • Metaları doldurmak için yalnızca alakalı anahtar kelimeler kullanın.

Kaynaklar

Site içi SEO nasıl yapılır? Bu makaleyi yazarken kullandığımız kaynaklar sizin için mevcuttur.

Kitap

  • Sorularla Seo – Kaan Gülten
  • Uzmanından Seo – Kaan Gülten
  • Enver Çakır – Stratejik SEO

Web sitesi

  • neilpatel.com
  • Wikipedia.org
  • Seo Not Defteri

Similar Posts